Іванна Климпуш-Цинцадзе: Безпечність та якість продуктів харчування - пріоритетний напрямок імплементації Угоди про асоціацію

27 жовтня 2017, 14:30
Іванна Климпуш-Цинцадзе: Безпечність та якість продуктів харчування - пріоритетний напрямок імплементації Угоди про асоціацію

Стратегічною метою імплементації Угоди про асоціацію є побудова в Україні системи контролю безпечності та якості продуктів харчування (головний елемент санітарних та фітосанітарних заходів – СФЗ), гармонізованої з нормами ЄС. Побудована за прийнятим у Європі принципом від «лану до столу», така система стане одним з базових елементів захисту здоров’я та життя українців. Понад те, гармонізація її з правом ЄС розширить можливості наших підприємств у використанні переваг зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Адже в першу чергу – це зменшення бар’єрів у торгівлі та нарощення експортного потенціалу української харчової та сільськогосподарської продукції на світових ринках.

Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила під час спільного засідання Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин і Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції «Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері агропромислового комплексу: досягнення, пріоритети та виклики».

Зобов’язання України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів та сільського господарства – одні з найбільш масштабних в рамках Угоди про асоціацію. Для їх виконання потрібно у повному обсязі імплементувати більше 250 актів ЄС.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, стратегія імплементації Глави Угоди «Санітарні та фітосанітарні заходи» Угоди про асоціацію повинна бути схвалена на двосторонньому рівні Україна-ЄС найближчим часом.

Віце-прем’єр-міністр повідомила про першочергові завдання з адаптації законодавства на найближчий час у цій сфері. Це ухвалення близько 40 урядових нормативних актів на виконання базового Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин». Він набере чинності у квітні наступного року.

Важливим є також якнайшвидше ухвалення п’яти законопроектів у цій сфері, які вже кілька місяців знаходяться на розгляді у ВРУ, проте депутати не розглянули їх навіть у першому читанні. При цьому чотири з них аграрний комітет ВР вже схвалив і неодноразово рекомендував депутатам їх  затвердити.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, багато законопроектів у сфері СФЗ потрібно буде доопрацювати для розгляду в другому читанні. Найбільш проблемним наразі є проект Закону «Про інформацію для споживачів харчових продуктів» (реєстр. № 4126-1 від 04.03.2016), повернутий на доопрацювання.

Надзвичайно важливим є також ухвалення низки інших пріоритетних законодавчих актів, зокрема, проектів законів «Про безпечність та гігієну кормів» від 14.05.2015 № 2845, «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами» від 06.05.2016 № 4611, «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 24.11.2016 № 5448, а також про проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» реєстр. № 6673 від 06.07.2017.

Іванна Климпуш-Цинцадзе вкотре наголосила, що Уряд і Парламент мають виконати величезний обсяг роботи з гармонізації українського законодавства з правом ЄС у сфері безпечності та якості харчових продуктів. При цьому вона підкреслила  критичну важливість прискорення реформ у цій сфері для виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію. Віце-прем’єр-міністр висловила сподівання, що найближчим часом в рамках «аграрного дня» у Парламенті всі ці законопроекти будуть ухвалені.

 

Джерело: kmu.gov.ua

Рейтинг: 4.50 / 5 - Оцінки: 1
string(32) "4d2d737f8881f0e093acde6735dab472"