М'ясна галузь не готова до виходу на ринок ЄС - Мінагрополітики

21 листопада 2014, 13:12
М'ясна галузь не готова до виходу на ринок ЄС - Мінагрополітики

На сьогоднішній день 90-95% українських підприємств-виробників м'яса не готові до повноцінної роботи з ЄС. Про це заявив Ігор Чудовський, директор департаменту правової та законопроектної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України, в ході круглого столу в Прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, перш за все, справа в технологіях вирощування худоби. Серед основних порушень -антісанітарние умови, неякісні корми і неналежне зберігання продукції. "Тобто ті стандарти, які ЄС вже створював протягом свого існування, ті, які вироблені й ті, які фактично сертифіковані, ті стандарти, які вже діють", - зазначив він.

Що стосується молочної галузі, 66% підприємств на сьогодні не відповідають стандартам ЄС. Перш за все, в молочних продуктах знаходять антибіотики і пальмове масло.

Олена Ольшанова, заступник директора департаменту тваринництва Мінагрополітики, сказала, що рослинна галузь більше готова до того, щоб конкурувати на ринку ЄС. Але в галузі тваринництва існує проблема із сировиною. "Якщо говорити про молоко і м'ясо, Європа не розуміє, яким чином може здійснюватися молоко або готова продукція в подвірних господарствах. На сьогоднішній момент для України це дуже велика проблема. Бо з 11 млн тонн молока, які ми виробляємо в цілому, 8 млн тонн, це 78%, виробляються саме господарствами населення. Наша переробна галузь знаходиться в заручниках ситуації, тому що з цих 8 млн тонн на переробку надходить лише 45%, тобто більша частина цього молока споживається на неорганізованому ринку, тобто не проходить етап переробки . Для Європи це неприпустимо ", - зазначила вона.

Ігор Чудовський сказав, що при українському менталітеті ведення внутрішнього бізнесу необхідні як фінансові, так і ментальні вкладення. "Повністю доведеться законодавчо перебудовувати ринок. Ініціатива не може перебудовуватися зверху. Тут велика роль лежить на громадськості, на інститутах просвіти, тлумачення законів, ніж нам вигідна інтеграція, як нам швидше рухатися, що ми повинні зробити і де знайти кошти. Тим більше кошти фактично Євросоюз готовий надати для формування того, що ми повинні зробити ", - додав він.

"Ці питання в динаміці, і бізнесмени, які бачать перспективу, максимально вживають заходів для того, щоб підійти до європейських стандартів", - підкреслив Чудовський.

Олена Ольшанова сказала, що через рік на український ринок почнуть заходити європейські товари, і на сьогодні найбільш уразлива перед європейськими товарами галузь в Україні - молочна, а також галузь м'ясного господарства, зокрема, свинарство. При цьому рослинна галузь захищена. "На сьогоднішній день експортовано 16 млн зерна і зернових культур з України. Тут немає жорсткої конкуренції", - підкреслила вона.

Ольшанова також прокоментувала результати роботи Європейської інспекції, яка у вересні перевіряла українські молочні підприємства. За попередніми домовленостями, результат цієї роботи позитивний. Це не означає привласнення Єврономер і автоматичні поставки української продукції до Європи, підкреслила заступник директора департаменту тваринництва. Але це дає українським товаровиробникам можливість виходити на азіатські східні ринки.

Джерело: All Retail

Рейтинг: 0 / 5 - Оцінки: 0
string(32) "4d2d737f8881f0e093acde6735dab472"