В Україні набувають чинності нові правила забою та продажу домашнього м'яса

22 березня 2018, 12:33
В Україні набувають чинності нові правила забою та продажу домашнього м'яса

Правила, якими обмежується кількість «дворового» забою тварин (нема на бойні), вступають в силу в квітні 2018 року.

Про це розповів глава Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, пише «БізнесЦензор».

Нововведення диктує закон України «Про основні засади і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів». В травнем 2017 року народні депутати внесли поправку, яка посилює правила забою.

Так, з квітня 2018 року розпочинається частковий перехід на «централізований» забій тварин шляхом зменшення кількості забитих тварин не на бойні (подворно) в день. З 1 січня 2025 продукти, отримані в результаті забою нема на бойні, планують використовувати виключно для власного споживання або реалізації на ринку в межах 50 кілометрів від місця забою.

На сьогоднішній день в Україні близько 400 боєнь. Географія розташування різна. У деяких випадках максимальний радіус 20 км. Лапа зазначає, що поки мова йде про обмеження кількості «дворового» забою.

«Раніше можна було забивати три голови в день, а тепер три голови в тиждень. Якщо порахувати по три голови в тиждень, то це 150 голів на рік. Якщо забиваєш менше, то можна це робити для себе. Але якщо більше, то мова йде про бізнес, який повинен працювати за правилами », - вважає глава служби.

Що стосується повної заборони подвірного забою, то поки це тільки законодавчу пропозицію, уточнив Лапа.

«Я читав у багатьох ЗМІ, буде заборона продавати« домашнє м'ясо ». Відверта брехня. Можна привезти на бійню, забити і потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій повинен проводитися відповідно до вимог, які існують у всіх цивілізованих країнах », - вважає чиновник.

За підрахунками Госпродпотребслужби, в середньому 70-80% продукції, яка продається на ринках - це перекупники, які їздять по селах і збирають тварин.

«Немає великої проблеми потім заїхати і забити на бойні. Якщо забиваєш собі, родині, то будь ласка. Чи не виносиш на ринок - немає проблем. Але коли говоримо про елементи бізнесу, то все повинно бути більш легалізовано. Нецивілізований забій - серйозна загроза для епізоотичної ситуації », - підсумував Володимир Лапа.

 

Джерело:  agroportal.ua

Рейтинг: 4.50 / 5 - Оцінки: 1
string(32) "4d2d737f8881f0e093acde6735dab472"