Процедура отримання дозволу на експорт харчових продуктів тваринного походження до країн-членів ЄС

20 червня 2014, 23:44
Процедура отримання дозволу на експорт харчових продуктів тваринного походження до країн-членів ЄС

Першим кроком на шляху до отримання дозволу на експорт харчових продуктив тваринного походження до країн-членів Європейського Союзу є офіційне звернення третьої країни, в даному випадку України, до Європейського Комісії із запитом щодо необхідної документації для виходу на ринок ЄС окремих продуктів тваринного походження. Розгляд такого звернення може займати близько 6 місяців.

Країна отримує запитальник щодо можливостей експорту до ЄС, який являє собою перелік питань щодо структури системи державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів. Підготовка запитальника як правило займає до 2 місяців. У разі виникнення додаткових питань з боку Європейської Комісії та підготовки відповідей Українською стороною може зайняти ще 2 місяці.

Наступником кроком є проведення вирифікаційного візиту інспекторами FVO з метою оцінки системи державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів. Підготовка такого візиту, його проведення та підготовка звітів за його результатами по часу займає близько 6 місяців. Це є одним з найважливіших етапів.

У разі отримання позитивних висновків експертів, Європейська Комісія приймає Рішення про включення України до списку третіх країн, яким дозволяється експорт до ЄС окремих продуктів тваринного походження. Даний етап може тривати до 6 місяців.

Після включення України до списку третіх країн, яким дозволяється експорт до ЄС окремих продуктів тваринного походження заповнюються відповідні аплікаційні форми для схвалення підприємств та надсилаються до ЄК на розгляд. (до 1 місяця).

Лише після виконання всіх етапів українські підприємства можуть розпочати експорт до ЄС відповідних продуктів тваринного походження.

Джерело: Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України

Рейтинг: 0 / 5 - Оцінки: 0
string(32) "4d2d737f8881f0e093acde6735dab472"