Обсяги експорту продукції м'ясної групи з України в 2017 р. збільшилися проти показників 2016 р. на 37% і становили $531,3 млн.
Китайська торгова компанія JD.com повідомила, що має намір створити блокчейн-сервіс для контролю імпорту м'яса. Особливо йдеться про яловичину, яка надходить в Китай в рамках транскордонних поставок.
Загалом в 2017 році українські підприємства поставили на зовнішні ринки 4,57 тисячі тонн свинини загальною вартістю $9,66 мільйона.
Метою заходу стало обговорення між представниками Мінагрополітики та науково-дослідними установами Франції у галузі тваринництва питань, пов’язаних з перспективами тваринництва в Україні, переробкою та комерціалізацією продукції тваринництва, функціонуванням ринків, впливом Угоди про зону вільної торгівлі на тваринницький сектор.
Вирощування бугайців для виробництва мармурової яловичини може стати для України перспективним напрямом, що дозволить подолати кризу в м’ясному тваринництві та підвищить його конкурентоспроможність.
Стратегічною метою імплементації Угоди про асоціацію є побудова в Україні системи контролю безпечності та якості продуктів харчування (головний елемент санітарних та фітосанітарних заходів – СФЗ), гармонізованої з нормами ЄС. Побудована за прийнятим у Європі принципом від «лану до столу», така система стане одним з базових елементів захисту здоров’я та життя українців. Понад те, гармонізація її з правом ЄС розширить можливості наших підприємств у використанні переваг зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Адже в першу чергу – це зменшення бар’єрів у торгівлі та нарощення експортного потенціалу української харчової та сільськогосподарської продукції на світових ринках.
Право експорту продуктів харчування тваринного походження за 2017 рік отримало 61 українське підприємство, внаслідок чого перелік експортерів цієї продукції розширився до 728 агровиробників з України, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Подорожчання м'яса курей в умовах монопольного ринку в Україні пояснюється виключно зростанням експорту.
Таку думку висловив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише ГолосUA.
«Виробництво курятини на сьогоднішній момент повністю індустріалізовано, основний сегмент ринку виробляється промисловим способом, причому декількома виробниками, а коментувати ситуацію на монопольному ринку може тільки Антимонопольний комітет», - пояснив експерт.
Сільське господарство України протягом 2010-2016 років демонструвало позитивну динаміку, але без негативних тенденцій не обійшлося
Виробництво зросло на 34%, експорт у вартісному вираженні — на 54%, частка сектора у ВВП країни збільшилася з 7,5% у 2010 році до 11,6% у 2016 році. Однак за цими, на перший погляд, позитивними цифрами приховуються негативні тенденції у структурі сільськогогоподарського виробництва, небезпечні для економіки країни.